|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ga rechtopzitten en buig het hoofd 3 maal heel rustig naar voren en 3 maal heel rustig naar achteren. Daarna heel rustig 3 maal naar links en dan 3 maal naar rechts. Daarna het hoofd heel rustig een cirkelende beweging laten maken. Oormassage. Het oor weerspiegelt het gehele lichaam, daarom kan je met ooracupunctuur het gehele lichaam behandelen. De oorlel weerspiegelt het hoofd. Pak beide oorschelpen beet en wel zodanig dat de handpalm plat tegen de gehele oorschelp rust en de vingers de oorschelp en het lelletje tegen de handpalm aandrukken. Nu beide oorschelpen en lelletjes met de vingers krachtig masseren zonder dat het pijn doet. Daarna maakt u rustig een draaiende beweging met de beide handen.Linksom en rechtsom minimaal zo'n 20 keer. Daarna pakt u de oorlel en de buitenrand even boven de oorlel stevig tussen de duim en wijsvinger en knijp hier stevig in gedurende 20 tot 30 seconden. Daarna pakt u het gebied daaronder en zo loopt u de hele oorlel af. Daarna drukt u de beide handpalmen tegen de oorschelpen zodanig dat u de druk in uw gehoorgang telkens even doet toenemen en afnemen. U doet dit minimaal 20 keer.Hierdoor wordt het trommelvlies gestimuleerd. VOEDINGSADVIES bij REUMA en gewrichtsontstekingen. Het voedingspatroon geeft meestal een overeenkomstig gedrag, men heeft vaak voorkeur voor genotmiddelen en lekker eten. Het genoegen is helaas een momentopname want de uiteindelijke uitwerking van de voedingsmiddelen die hiertoe bijdragen is op de langere termijn zonder meer ongezond voor de reumapatiënt. Door zijn lichamelijke en psychische conditie heeft de reumapatiënt een chronisch zuuroverschot in zijn lichaam. In de scheikunde kennen we twee reacties de zure en basische reactie. Het blijkt dat het voedsel gedurende het verteringsproces een bepaalde reactie in het lichaam te zien geeft. Afhankelijk van de stoffen in de voeding is dit een basische of (urine)zure reactie. Als de balans tussen zuren en basen in evenwicht is zullen er weinig problemen voordoen. Wanneer de zuren in organen en weefsels de overhand gaan krijgen ontstaan er geleidelijk aan problemen. Hierdoor gaan de haarvaten minder goed werken zodat de doorbloeding op veel plaatsen niet meer goed is en er een gebrek aan bouwstoffen en zuurstof ontstaat. Wordt er meer zuurreagerend voedsel gegeten dan ontstaat een zuur overschot. Eet men meer voedsel dat basisch reageert dan ontstaat een basisch overschot. Het lichaam kent ook nog een bioritme met betrekking tot de zuurgraad van het bloed. Overdag tussen 11 uur ‘s morgens en 3 uur ‘s nachts worden de stofwisselingsprocessen vooral beheerst door zuren. Het bloed bevat dan weinig urinezuur. Het door het voedsel gevormde urinezuur zit in de weefsels en organen waardoor het bloed schoon blijft. Als de zuren niet in het bloed zitten voelt men zich prettig omdat de haarvaten een goede bloeddoorstroming hebben en alle plaatsen van het lichaam voldoende bouwstoffen en zuurstof krijgen. Omdat het bloed betrekkelijk schoon is ook de urine lichtgekleurd. Tijdens de slaap tussen 3 uur ‘s nachts en 11 uur ‘s morgens hebbende stofwisselingsprocessen in het lichaam een basische reactie. Het urinezuur gaat vanuit de weefsels en organen terug in het bloed. Hierdoor kan het overschot aan urinezuur uit het bloed via de nieren het lichaam verlaten. Deze periode is de natuurlijke reinigingsperiode van organen en weefsels.Tijdens deze basische periode wordt er echter weinig urine afgescheiden, terwijl de urine die het lichaam verlaat een donkere kleur heeft. Voor een patiënt is het van belang dat tijdens deze periode het lichaam in zijn streven naar reiniging van overtollig urinezuur niet belemmerd wordt. Het gebruik van voedsel dat rijk is aan urinezuur, dus voedsel dat een sterk zuuroverschot geeft, tijdens de basische periode stopt direct het proces waardoor het urinezuur uit de weefsels en organen niet in het bloed komt (bijv. het kopje koffie geeft een sterke zure reactie zodat het urinezuur niet meer in het bloed komt. Hierdoor voelt men zich schijnbaar even beter) Voor de reumapatiënt is het belangrijk dat hij de reinigingsproces tijdens de basische periode nooit verstoort met voedingsmiddelen die een zuuroverschot geven. De behandeling van reumatische klachten kan het beste begonnen worden met een consequent volgehouden rauwkost dieet gedurende 2 tot 3 weken om het reinigingsproces opgang te brengen. Daarna kan begonnen worden met een normaal dagelijks voedingspatroon wat rekening houdt met het voorkomen van zuuroverschot. Hierbij kunnen de volgende regels als uitgangspunt dienen. 1. Vermijden: vlees, vis en eieren. Dierlijke eiwitten veroorzaken grote urinezuuroverschotten. Vervangen door andere eiwitleveraars: soja, tufu, erwten, bonen, tarwe, rogge, zilvervliesrijst, volkorenprodukten, zure melkprodukten, kaas (geen franse kaas) 2. Alle groenten geven een basische reactie evenals aardappels en vruchten. Zij zijn belangrijk bij het neutraliseren van urinezuur. Gebruik dagelijks veel verse groente waarvan een groot gedeelte rauw. Groentes nooit doodkoken of uitkoken. Groentes kunnen ook gesmoord worden in de koekenpan met een klein beetje zonnebloemolie. 3. Gebruik geen geraffineerde voedingsmiddelen, witmeelproducten, banketbakkersproducten, blik of potproducten, jams, witte rijst, sausen, ketchup, mayonaise, suiker, vla, gebrande noten, genotmiddelen zoals koffie, thee, chocolade, alcohol, limonades, ijs e.d. deze zijn slecht voor een reuma patiënt. Als drank een kruidenthee gebruiken en deze regelmatig wisselen (bijv; reformkoffie, kamillethee, lindebloesemthee, pepermuntthee). Kan men niet zonder suiker dan bruine rietsuiker of honing. I.p.v. limonade vers vruchtensap of groentesap. 4. Als broodbeleg kan gebruikt worden tomaat, wortel, radijs, selderij, biet, appel, marmite, honing, tomaat. Geen broodbeleg gebruiken dat suiker of chocolade bevat. Om uitgaande van bovenstaande regels een
gevarieerd menu samen te stellen is een zekere fantasie noodzakelijk. Mocht
de fantasie tekort schieten, dan moet u, in de boekhandel op
zoek gaan naar kookboekjes voor vegetarische gerechten. Hierin staan tal
meestal veel recepten die bruikbaar zijn voor de reuma patiënt.
|