long
dikkedarm
maag 
milt 
hart
dunnedarm
blaas
nier
hartconstrictor
3verwarmer
galblaas
lever
Ren mo
Du mo
voorzijde
achterzijde
 Levermeridiaan
De Levermeridiaan staat voor initiatief, planning, ondernemen, actie en doet dat onder leiding van de galblaas. De lever ruimt de ongewenste zaken die binnen in het bloed gekomen zijn op. De lever helpt deze manier mee het onzuivere af te breken en het bloed op te bouwen, tevens zorgt de leverenergie door middel van het centrale zenuwstelsel voor de vaatverwijding op de plaatsen waar bloed nodig is om werk te verrichten.
Relatie met de actievermogen van spieren, de galblaas (het houtelement), de doorbloeding (open en sluiten van bloedvaatjes), de ogen, het gezichtsvermogen, achterhoofd,  onderbewustzijn, actie, initiatief, agressie, woede, depressie, bloedvorming, vorming van de ziel, beweging omhoog, transformatievermogen, voorjaar, wind. De lever behoort tot het element hout. De zontijd is 01.00-03.00 uur

Levermeridaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan zit aan beide zijden van het lichaam. Belangrijkste punten: Le2, 3, 8, 13, 14

De levermeridiaan begint bij Le1 en krijgt hier zijn energie van de galblaasmeridiaan en geeft deze door aan de longmeridiaan.
De levermeridaan regelt sterk de doorbloeding van spieren en organen op die plaatsen waar (extra) arbeid moet worden verricht. Storing veroorzaakt dan ook vaak plaatselijk stagnatie in de cirkulatie met klachten van kramp en pijn. De klachten zwerven soms wat rond en verplaatsen zich.
Le2 kramp, woede en ontsteking, oogontsteking.
Le3 kramp, psychische spanning, onderdrukte woede, machteloosheid, vermoeidheid, slechte leverwerking, slechte galproduktie, hoofdpijn, rugklachten, buikpijn, nekpijn, stuwingen, menstruatieklachten, verlamming.
Le8 verstekt algemeen lichamelijk en geestelijk, sexuele zwakte, allergie, jeuk, zwervende pijnen.
Le13 werkt zowel op de milt als de lever, belangrijk stofwisselingspunt, allergie, spijsverteringsklachten en ontstekingen van de spijsverteringsorganen en de darm.
Le14 alarmpunt van de levermeridiaan, hepatitis, pleuritis, borstpijn, pijn in de maagstreek.

Levermeridiaan in de hand volgens de koreaanse handacupunctuur.

De Levermeridaan ( N ) volgens de Koreaanse handacupunctuur.
De levermeridiaan in de Koreaanse handacupunctuur heeft meer punten als de Chinese levermeridiaan.
De eigenschappen van de punten hebben een sterke overeenkomst met die van de Chinese meridiaan.
Waneer het betreffende punt op vinger/hand gevoelig is kan men meestal ook het overeenkomstige Chinese levermeridiaanpunt behandelen.
N1=Le1,  N3=Le2, N4=L3, N5=Le3, Le4, N6=Le5, N7=Le6, N8=Le7, N9=Le8, N10=Le9, N11=Le10, N12=Le11, N13=Le12, N16=Le13, N17=Gb24, N18=Le14
Belangrijkste toepassing:
N1: Bron van de leverenergie, spijsverteringstoornissen, hartziekten, storingen bij het plassen, leverontsteking, overgevoeligheid.
N3: Leverontsteking, vermoeide ogen, kramp, overgevoeligheid, slapeloosheid, woede.
N5: Leverziekten, kramp, verbetering van de bloedcirkulatie, stress, spiritueel punt.
N9: Tonificatie van de lever, bloedarmoede, sexuele zwakte, slecht gezichtsvermogen, epilepsie, spiritueel punt.
N14: Leverenergie-blokkade en of stagnatie in de onderbuik, relatieproblemen, spiritueel punt.
N16: Valt meestal samen met het punt F19. belangrijkstofwisselingspunt, allergie, milt en leverproblemen.
N17: Hoofdpunt en alarmpunt voor de galblaasmeridiaan, bij alle galblaasziekten te gebruiken.
N18: Hoofdpunt en alarmpunt van de levermeridiaan bij alle leverziekten te gebruiken.