long
dikkedarm
maag 
milt 
hart
dunnedarm
blaas
nier
hartconstrictor
3verwarmer
galblaas
lever
Ren mo
Du mo
voorzijde
achterzijde
Niermeridiaan
 De Niermeridiaan is het centrum van onze wil. De niermeridaan beheerst ook het constructieve beginsel en
de structurele vormkracht, de gestalte, de blaas (het waterelement), botten, beenmerg, afweer, herstellingsvermogen, de genetische code, het onderlichaam, zenuwweefsel met het centrale zenuwstel en hersenen, de geslachtsorganen, lendenwervels, de wilskracht (realisatie), bloedopbouw, angst, koude, stolling, winter, zwart grauwe huidskleur, het element water,  zontijd 17.00-19.00 uur. 

Niermeridaan,  anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan zit aan beide zijden van het lichaam. Belangrijkste punten: Ni1, 3, 6, 7, 16, 27

De niermeridiaan ontvangt in het punt nier1 zijn energie van de blaasmeridiaan en geeft de energie door aan de hartconstrictormeridiaan. De niermeridaan loopt vanaf de voetzool langs de binnenkant van het been omhoog en vlakbij aan beide zijden van de middenlijn over de buik omhoog tot aan het gewricht van het sleutelbeen en het borstbeen. 
Ni 1: Sedatiepunt van de nier, psychische besluiteloosheid, gasvorming, gisting in de darm, blaasontsteking, migraine, astma, niet kunnen zweten..
Ni 2: Sedatiepunt van de nier met tegengestelde indicaties t.o.v.Ni 1, overmatig zweten, overmatig plassen, stofwisselingspunt, brandende voeten..
Ni 3: Bij vermoeidheid, huidproblemen, astma, reuma, botziekten, koude gevoeligheid, stofwisselingspunt, angst.
Ni 4: Angst, teurigheid.
Ni 6: Stagnatie in de onderbuik, migraine, keelklachten, oedeem, slapeloosheid, verstopping, menstruatieproblemen, brengt de yin energie in beweging.
Ni 7: menstruatieklachten, overgang, reuma, nerveuze uitputting, verlamming, oorklachten,
Ni 27: luchtwegaandoeningen, astma, schildklierproblemen.

Niermeridaan in de hand volgens de Koreaanse handacupunctuur.


De Niermeridaan (J ) volgens de koreaanse handacupunctuur.
De niermeridaan in de handacupunctuur heeft meer punten als de Chinese niermeridiaan.
De eigenschappen van de punten hebben een sterke overeenkomst met die van de Chinese niermeridiaan.
Waneer het betreffende punt op vinger/hand gevoelig is kan men meestal ook het overeenkomstige chinese milt punt behandelen.
J1=Ni1, J2=Ni6, J3=Ni3, J4=Ni4 of Ni8, J5=Ni7, J6=Ni9, J7=Ni10, J17=Ni11, J18=Ni12, J19=Ni13, J20=Ni14, J21=Ni15,  J23=Ni16, J25=Ni17, J27=Ni19, J29=Ni20, J35=Ni27
 

Belangrijkste toepassing:
Lokale klachten langs het verloop van de chinese niermeridiaan.
J1: Storingen bij het palssen, kalmeert overschot energie van de nier, keel en amndelontsteking, hartzwakte.
J2:overschot nierenergie, tongziketen, stoornissen bij het plassen, rugpijn, hoofdpijn, zenuwpijn, hoest en astma, brengt de yin-energie in beweging.
J3: gewrichtspijnen, nierleegte, nierziekten.
J5: nierleegte
J23: hoofdpunt van de niermeridiaan, bij nierenergieoverschot, nierstenen, gisting in de darmen( candida ) vaak samen gebruiken met J1, A4 en A5..