Praktijk- en gezondheidsinfo
Home
gezondheidsinfo
alfatraining
lichaam en geest
Afa-algen
Materia medica (medicijnenleer)
Zilver / Goud
Ginseng
Cordyceps / Ling zhi
Zwavel / NAC / MSM
Kruidenrecepten
voorbeelden SUJOK behandeling
Sujok behandelvoorbeeld.  Pijn of ontsteking linker knie.
Het uitgangspunt is de lokatie vinden van de linker knie. De middelvinger  van de linkerhand  correspondeert met het linker been. Het  tweede gewricht van de middelvinger komt overeen met linker knie. Je zoekt met een stomp potlood rondom dat gewricht, aan de binnenkant en buitenkant naar pijnlijke punten. Masseer die pijnlijke punten met een stokje of plak er een rond zaadje (uit bijv. duivenvoer) op. Gebruik hiervoor een goede pleister en laat dat zaadje enkele dagen zitten. Af en toe even masseren.
knie.PNG
Vaak is deze behandeling voldoende. Zoniet dan is het bij de linker knie vaak nuttig de maag of  milt mee te behandelen.  Zoek dan of er pijnlijke punten in de corresponderende gebieden van de maag of milt aanwezig zijn en plak daar dan ook een zaadje op en masseer dat af er toe.
Zaadjes na 1 of 2 dagen vervangen.

Behandeling via linker voet op de 3e teen is ook mogelijk en werkt misschien nog beter. Zoek hetzelfde gewricht op de 3e teen en zoek daar pijnlijke punten plak er een zaadje op. Combinatie van voet en hand werkt sneller.
Haakpennen van 3 - 4mm  functioneren prima voor diagnose en als massagestokje.(goedkoop)
 Sujok behandelvoorbeeld.  Winter.  Verbeter je energie met Sujok.
Niet iedereen is blij met de winter. Veel mensen hebben niet alleen problemen met de korte dagen maar ook van de kou die hun problemen met de botten geeft.  Het gezegde “de kou dringt tot in je botten “ kent iedereen wel.
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde worden de botten gevormd door de koude energie. Koude verhard, doet structuur ontstaan. De niermeridiaan en blaasmeridiaan behoren binnen het domein van de winter.  De blaasmeridiaan loopt langs de wervelkolom.  Storingen die overeenkomen met het karakter van deze energie veroorzaken dan ook klachten  met de rug. Reumatiek, verstoringen van de geslachtsorganen, gebrek aan energie, gevoelige bijholtes, problemen met de tanden zijn ook klachten die veroorzaakt worden door een onbalans van de hoeveelheid koude energie in ons lichaam. In de winter domineert de koude energie en mensen die teveel in hun lichaam hebben lijden daaronder door verschillende aandoeningen.
Wanneer we wat teveel stress hebben of onder druk staan dan heeft dat een negatieve invloed op ons lichaam en zet vooral de bijnier onder druk. De bijnier is verbonden met de hoeveelheid koude in ons lichaam.  Wanneer je de storende invloed van de klimaatkoude op je balans wil verbeteren kan je in de winter moxatherapie toepassen.  Moxatherapie is het verwarmen van energiepunten met een moxastaafje of met wierook (vooral geperste wierookstaafjes 3-5 mm dik zonder houten stokje (uit Nepal, Tibet, China). Moxa is gemaakt van gedroogde bijvoetbladeren die smeulend branden en veel warmte geven.  De behandeling eventueel dagelijks of om de andere dag uitvoeren tot het beter gaat. Gloeiend houtskool is ook prima te gebruiken bijv. zuivere houtskoolstaafjes die voor houtskooltekeningen worden gebruikt. Staafje doven in wat zand of voorzichtig omwikkelen met aluminiumfolie.
Mensen die snel last van de kou hebben, of last van de winterperiode, voelen zich beter nadat ze de punten voor de energetische basis verwarmd hebben. Denk daarbij ook eens aan verwarmende maaltijden en dranken en een warme glimlach op je gezicht.

Energetische basispunten.

 
basispunten.jpg
Aan de binnenkant van de hand:
Punt 1 – op de huidplooi tussen de 3e en 4e vinger.
Punt 5 – net even onder de polsplooi vrijwel in het midden, soms in een kuiltje.
Punt 3 –  in het midden van een lijn tussen punt  1 en 5
Punt 2 – op een derde  van het onderste deel tussen punt 1 en 3
Punt 4 – op een derde van de bovenste deel tussen punt 3 en 5
Punt 7 – op de midden van de lijn op de basis van de duim
Punt 6 – in het midden van de lijn tussen punt  5 en 7.

Aan de buitenkant van de hand:
Punt 1 – op  een gewricht dat de duim met de hand verbindt.
Punt 3 –  op het gewricht van het eerste kootje van de duim.
Punt 2 –  in het midden van de lijn tussen punt 1 en 3.
Punt 4 – net onder de lijn van  de pols in het midden, kuiltje.
Punt 6 – op huidplooi tussen de 3e en 4e vinger.
Punt 5 – in het midden van de lijn tussen punt 4 en 6

We verwarmen deze punten door een wierookstaafje  2-3 mm boven een punt te houden tot het te heet wordt voor de huid, we trekken snel weg en herhalen dit weer opnieuw meerdere keren, maximaal ongeveer een minuut per punt.
Deze behandeling dagelijks doen of om de andere dag gedurende enkele weken..

terug home